Annons
Nyheter

Fler skåningar åker tåg

Tågresandet blir alltmer populärt för skåningarna. Antalet tågresenärer i Skåne har under 2002 ökat med omkring 21 procent. Tågresenärerna över Öresundsbron har ökat med 12 procent. Samtidigt kostar Skånetrafikens resegaranti mindre än beräknat.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2003

Under 2002 var antalet resande med tågtrafik i Skåne omkring 14,5 miljoner stycken. Det är en ökning med över 20 procent sedan 2001. Det visar Skånetrafikens statistik. - Det beror nog på att vi har tätare trafik och nya förbindelser, säger Tommy Persson, ekonomichef på Skånetrafiken. I och med Öresundstågen mellan Helsingborg och Malmö samt mellan Kristianstad och Malmö väljer allt fler att arbetspendla. Öresundstågen har mer än fördubblat antalet resenärer från omkring 1 miljon under 2001 till 2,8 miljoner förra året. Enligt Tommy Persson har tågen blivit populära eftersom de är snabbare och har högra komfort än exempelvis Pågatågen. - Men jag tror också att det har en stor betydelse för det ökade antalet resenärer att vi inte har ändrat priserna sedan 1999, säger han och fortsätter: - Under de åren har vi i själva verket blivit billigare i förhållande till bilen. Samtidigt som antalet tåresenärer ökar i det stora hela, så minskar antalet när det gäller resande med Kustpilen. Minskningen är i och för sig bara marginell, från 2033304 resenärer år 2001 till 2023924 år 2002. - Det beror på att Öresundstågen gått in och tagit trafik exempelvis på sträckan Kristianstad-Malmö, säger Tommy Persson. Det har även blivit populärare att åka tåg hela vägen över till Köpenhamn. Antalet tågresenärer över Öresundsbron ökade med tolv procent: från 4265218 resenärer år 2001 till 4783971 år 2002. Tommy Persson tror dels att det beror på att Köpenhamn känns allt närmare för alla skåningar, dels gör den täta trafiken över bron det mindre problematiskt att välja tåg istället för bil. Sammantaget reste 19,5 miljoner personer med tåg antingen i Skåne eller över Öresundsbron under 2002. År 2001 var låg antalet på omkring 16 miljoner resnärer. Förra årets dramatiska ökning av antalet tågresenärer följer en trend som pågått i några år. - Nu gäller det att vi fortsätter att öka vår kapacitet, säger Tommy Persson. Trots att resandet har ökat så har Skånetrafiken ekonomiskt sett klarat av den nyinstiftade resegarantin mot förseningar på ett tillfredsställande sätt. - Vi har fått in ganska många reklamationsärenden under vintern, men kostnaden för resegarantin har blivit mindre än vad vi räknat med. Hur mycket mindre kan han inte svara på, mer än att det är åtskilligt mindre. Orsaken till det positiva resultatet är att dem som reklamerar i större utsträckning än väntat, väljer att ta förseningen vid restillfället och sedan en ny resa, istället för att ta en taxi och på så sätt slippa förseningen. Detta val blir billigare för Skånetrafikens del. Text: Jimmy Vulovic jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons