Annons
Nyheter

Fler Skånehumlor får emigrera

Även i år ska humlor fångas i Skåne för att bilda bas för en ny population av vallhumlor i England. I fjol samlades humledrottningar in och sattes ut i England. Men oturligt nog blev sommaren extremt kall och våt.
Nyheter • Publicerad 19 april 2013

Brittiska forskare ska även i år fånga in humledrottningar i Skåne för att bygga upp en ny population av vallhumlor i England där dessa är utrotade, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

I maj förra året dök forskarna upp i Skåne och började samla in vallhumlor. I början anklagades de för att stjäla våra svenska humlor och utsattes för hot. Miljödirektören Annelie Johansson vid länsstyrelsen i Skåne hävdade att humleinsamlandet rent av kunde leda till att vallhumlor utrotas även här.

Annons

När det stod klart att britterna hade fått tillstånd tystnade kritiken.

Vallhumlan är numera utdöd i stora delar av Mellaneuropa.

Oturligt nog släpptes de skånska humlorna ut i södra England just det år då landet skulle drabbas av den kallaste och våtaste sommaren i mannaminne.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons