Annons
Nyheter

Fler poliser till södra Skåne

Polisområde södra Skåne slår rekord i antal poliser och fler ska de bli. De 225 som tjänstgör i polisområdet utökas med tio tjänster innan 2008 är slut.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2007

– Polisområdet för göra en egen bedömning om var tjänsterna behövs bäst, säger Lars-Folke Piledahl, tillförordnad länspolismästare i Skåne.

I samband med regeringsskiftet 2006 utlovade den nya regeringen mer pengar till polisen. 2010 ville de borgerliga partierna ha sammanlagt 20 000 poliser i Sverige. Håller politikerna vallöftet innebär det - beräknat på folkmängd och brottslighet - att ungefär 500 nya poliser tilldelas Skåne län fram till och med 2010. Polisledningen i Skåne har redan beslutat tilldela polisen i södra Skåne fem nya tjänster från och med januari 2008. Ytterligare fem nya tjänster tilldelas preliminärt polisområdet juni nästa år. Tilldelningen handlar om helt nya tjänster och ska läggas ovanpå de pensionsavgångar som också ska ersättas.

Annons

Stämmer polisledningens beräkningar betyder det att de sydligaste kommunerna i Skåne får ett tillskott av nya polistjänster på ungefär tio poliser per år fram till och med 2010. Det är dessutom poliser som ska synas för allmänheten.

– Vi ska bli mer tillgängliga och det betyder att vi ska finnas fysiskt synliga ute i lokalsamhället. Vi kallar det polisiär verksamhet i lokalsamhället och det betyder närpolisverksamhet. Man ska kunna få träffa en polis i alla kommuner i Skåne, säger Lars-Folke Piledahl.

Nyckelorden för de nya närpoliserna blir mer brottsutredningar, förebyggande polisarbete och synlighet. Får polisledningen som man vill ser man helst att de nya poliserna bosätter sig i de kommuner i vilka man ska tjänstgöra. Lars-Folke Piledahl säger sig föredra poliser som känner det lokala livet i kommunen. – Vi har haft svårt att rekrytera poliser till Tomelilla, men det får vi försöka ordna på något sätt. Men vi har ökat närvaron i Tomelilla trots att flera av poliserna utgår från andra orter, säger han.

Största problemet för den skånska polisen lär bli att dimensionera sin organisation för att ta hand om de 500 nya poliser man räknar med att få sig tilldelade. Poliserna är nyutexaminerade och det handlar därför om att ge var polis handledning. Det gäller också att skaffa lokaler och administration för att härbärgera antalet.

Om Skånepolisen verkligen kan räkna med 500 nya tjänster i slutet av decenniet återstår att se. Skulle så bli fallet ökar antalet poliser inom den öppna verksamheten i alla skånska kommuner. Totalt tjänstgör då 2 500 poliser i länet.

– Sen vill det ju till att vi ger valuta för pengarna och verkligen utreder fler brott och att vi får folk att känna sig trygga, säger Lars-Folke Piledahl.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

Fakta:

Annons

Polisområde södra Skåne - Poss:

består av åtta kommuner och det finns en polisstation i varje kommun. Inom polisområdet finns följande närpolisområden:

* Närpolisområde Söderslätt

* Närpolisområde Österlen

Polisområdet innehåller även en förvaltningssektion, en kriminalsektion, en gränssektion samt en planeringsstab.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons