Annons
Nyheter

Fler nya företag i Malmö

Glesbygdskommunerna hade förra året en dyster utveckling när det gäller att starta nya företag. Malmö är förra årets ljusglimt vad gäller nyföretagande, visar statistik från Nyföretagarcentrum.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2003

Sammanlagt hade glesbygdskommunerna en nedgång på åtta procent och tyvärr har de inte mycket att falla ifrån, säger Mats Evergren, statistiker vid stiftelsen Nyföretagarcentrum som löpande publicerar Nyföretagarbarometern. Företagsetableringarna utvecklas ojämnt i landets kommuner. Det är också något som märks i landets tre största städer. Medan antalet nystartade företag minskade med drygt tre procent i Stockholm ökade de nya företagen i Göteborg med knappt en procent. Malmö kan samtidigt klassas som årets raket. Där ökade nyföretagandet med 5 procent förra året. - Malmö är en ljusglimt bland storstäderna. Först nu börjar broeffekterna att synas och i Malmö har de varit duktiga på att utnyttja det mångkulturella inslaget, säger Mats Evergren. Totalt startades 1 896 nya företag i Malmö kommun under 2002. Eva Engqvist, direktör på Malmö stad Innovation, bekräftar bilden av broeffekten. - Att det startas nya företag i Malmö har med den allmänna tillväxten i Öresundsregionen att göra, säger Eva Engqvist. Hon konstaterar att man i Malmö nu ser sig som en del av en expansiv region, och att den bilden har en positiv effekt på företagsklimatet. Sven Håkansson, näringslivsdirektör i Malmö stad, ser en ökad integration av invandrare som ytterligare en orsak till att de nya företagen blivit fler. - Vi har många Malmöbor med utländsk bakgrund och i dag accepteras de inom näringslivet i mycket större utsträckning än tidigare, säger Sven Håkansson. Men trots vissa ljusglimtar ser Mats Evergren dystert på utvecklingen i landet. Antalet nyregistrerade företag har sjunkit under hela nittiotalet, bortsett från den korta IT-boomen. Under förra året registrerades enligt Nyföretagarbarometern totalt 48 637 nya företag i landet, vilket är en minskning med närmare en procent jämfört med i fjol. Lycksele ligger i botten när det gäller nyföretagande bland glesbygdskommunerna med knappt två nya företag per 1 000 invånare. Bland industrikommunerna var nyetableringarna svagast i Munkfors och Oxelösund. Skellefteå låg i botten bland de större städerna. Bland glesbygdskommunerna gick det bäst för Åre kommun med åtta nya företag per 1 000 invånare och Båstad klarade sig bäst bland landsbygdskommunerna. Robert Schütze, handläggare vid Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) menar att de begränsade resurserna till olika typer av etableringsstöd kan ha inverkat. - Resurserna är begränsade och man prioriterar i huvudsak långtidsarbetslösa i aktivitetsgarantin, säger Robert Schütze.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons