Annons
Nyheter

Fler kvinnor har alkoholproblem

Alkoholproblemen bland kvinnor ökar stadigt. Den mest dramatiska utvecklingen har skett bland kvinnor över 65 år.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2009

STOCKHOLM. Antalet kvinnor över 65 år som vårdas för alkoholskador har fördubblats på tio år – från drygt 200 för tio år sedan till 400 i dag, enligt Sveriges Radio Ekot som har tagit del av siffror från Socialstyrelsen.

En anledning kan vara att den generation som nu går i pension har andra dryckesvanor än tidigare generationer, tror alkoholläkaren Sven Andréasson på Folkhälsoinstitutet.

Annons

– En generationseffekt där fyrtiotalisterna nu kommer upp i pensionsålder och de drack ju väsentligt mer än trettiotalisterna och tjugotalisterna och så vidare, säger Sven Andréasson till Ekot.

Men det är inte bara kvinnliga pensionärer som dricker mer. Alkoholdödligheten bland svenska kvinnor ökade med 16 procent med 1979 och 2006, visar siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

En allt högre andel av dem som omhändertas för fylleri och som misstänks för trafiknykterhetsbrott är kvinnor. Andelen kvinnor som vårdats för missbruk inom institutionsvården fördubblades dessutom mellan 1984 och 2007, medan omkring en fjärdedel av personer inom alkoholrelaterad slutenvård under 2000-talet varit kvinnor, enligt CAN.

Alkoholdödligheten bland män var dock fortfarande fyra gånger högre än den bland kvinnorna under 2000-talet.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons