Annons
Nyheter

Fler kräver skadestånd av polisen

Allt fler kräver skadestånd av polisen i Skåne. Totalt 96 skadeståndskrav riktades mot polisen under 2002. Det är en ökning med åtta ärenden sedan 2001. Det framgår polisens verksamhetsrapport för fjoråret.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2003

Den skånska polisen har därför tvingats betala ut 180 000 kronor i skadestånd till personer som av en eller annan anledning anser sig felaktigt behandlade av myndigheten. Till detta ska läggas ytterligare 82 000 kronor som utbetalts i skadestånd av rikspolisstyrelsen, RPS. Av det totala antalet anmälningar har polisanställda under 2002 satts upp som skäligen misstänkta för brott. Den nu redovisade verksamhetsrapporten har lämnats av rättsenheten och polisens internutredningsgrupp. sammanställningen visar bland annat att tre poliser i Malmö åtalats för narkotikabrott. Vidare har en Stockholmspolis åtalats misstänkt för misshandel i samband med EkoFin-mötet i Malmö 2001. Polisen friades nyligen av hovrätten. Dessutom dömdes en vaktkonstapel till 18 månaders fängelse av hovrätten för ett rån mot Systembolaget i Ängelholm. Den vanligast brottsrubricering enligt internutredningsgruppen är tjänstefel (57 procent), därefter kommer våld (16 procent) och tillgreppsanmälningar - exempelvis stöld (sex procent). Därefter fördelar sig procenten på lägre former av brottsrubriceringar. Det handlar exempelvis om personskada i arrest, hundbet etcetera.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons