Annons
Nyheter

Fler är för kärnkraft

Andelen svenskar som vill ha kvar kärnkraften har ökat från tre till fyra av tio i dag jämfört med för ett år sedan. Framför allt har yngre människor har blivit mer positiva till kärnkraften.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2008
Kärnkraftverket Barsebäck. Bild: Scanpix
Kärnkraftverket Barsebäck. Bild: ScanpixFoto: 

Det visar en färsk undersökning gjord av Synovate på uppdrag av Analysgruppen vid Kärnkraftsäkerhet och Utbildning (KSU).

- Åldersskillnaderna har utjämnats. Tidigare har man haft en situation där de äldre är mer positiva till kärnkraften. Men nu tycks de yngre gå åt det hållet också. Det kanske är så att de yngre i högre utveckling påverkas av klimat- och miljödiskussionen, säger Arne Modig, seniorkonsult på Synovate, till TT.

Annons

Sju av tio tillfrågade anser att de svenska kärnkraftverken har liten påverkan på miljön. Av dessa är 72 procent för ett fortsatt användande av kärnkraft och en eventuell utbyggnad vid behov.

- Det finns ett tydligt samband mellan hur man ser på miljöpåverkan och hur man ser på kärnkraften i framtiden, säger Modig.

På den politiska arenan har det också skett en polarisering. De redan entusiastiska väljarna till moderaterna och folkpartiet har blivit ännu mer entusiastiska. Samtidigt har de som röstar på miljöpartiet och vänsterpartiet blivit mer negativa till kärnkraften.

Undersökningen är baserad på 1 019 telefonintervjuer med personer över 16 år.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons