Annons
Nyheter

Fler anmäler brott i Nordöstskåne

Nu ökar brotten igen i Kristianstad och Hässleholm. 2002 steg anmälningarna med 1605 och var nära spränga 18000-vallen. Fler fria yrkeskriminella och nya vägar runt Schengenspärrarna kan vara förklaringar.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2003

På väg in i 2000-talet såg det ut som om polisen lyckats bryta den uppåtgående brottskurvan i nordöstra Skåne. 2001 minskade plötsligt antalet anmälningar med 10,41 procent i den här delen av länet. Men glädjen tycks vara kortvarig. När polisen nu håller på att sammanställa statistiken för år 2002, stiger antalet brottsanmälningar med nästan lika stora siffror som de sjönk med i förfjol. - Men vi har fortfarande en liten bit kvar innan vi når upp till 2000 års nivå, säger pressansvarige Bosse Widell i Kristianstad. Då gjordes 18201 brottsanmälningar. 2001 sjönk siffran till 16328 för att i fjol öka med drygt 1600 till 17933. Man var alltså på nytt nära att passera 18000-vallen. Polisområdet hade som mål att minska bostadsinbrotten i fjol - i stället ökade de med fyra procent. Även inbrotten i fritidshus ökade, och det rejält från 299 till 382 - alltså med 28 procent. Dessa ökningar skedde trots att antalet hushåll som gått med i olika grannsamverkansprojekt ökade med drygt femtusen. Så kan man fortsätta granskningen. Misshandelsbrotten totalt steg med fyra procent och var i fjol snuddande nära tusen. Ungefär hälften skedde utomhus, 35 av dem var grova. Sexbrotten ökar ännu mer. 94 sådana brott år 2001 blev 124 i fjol, en ökning med 31 procent. Bilstölderna och försök till samma brott steg med fem procent. Och polisens målsättning att få bukt med bilinbrotten kom rejält på skam. I stället för att sänka 2001 års höga siffra blev det en ökning med hela 37 procent. I fjol drabbades inte mindre än 2 873 bilägare i den här delen av Skåne av inbrott i sina bilar. I statistiken kan man också hitta andra intressanta uppgifter. Den kraftiga ökningen av herointillgången i Kristianstad kan ha en förklaring i det faktum att trots målsättningen att lägga ner minst samma tid 2002 som 2001 på knarkspaning, minskade den med över 2000 timmar! Det återspeglas också i att antalet narkotikabrottsanmälningar i stort blev status quo om man jämför de båda åren. Inte heller jakten på rattfyllerister i trafiken blev så intensiv som polisen föresatt sig. Målsättningen var att göra 17000 alkoholutandningsprov. Det blev bara 13604. Varför kriminaliteten stiger igen i den här delen av Skåne är vanskligt att förklara. Men Bo Widell med många års erfarenhet av polisarbete, pekar på ett par tänkbara orsaker. - En kan vara att fler yrkeskriminella var på fri fot ifjol än året innan. - En annan kan vara att de utländska inslagen ökat igen i fjol. År 2001 fick vi Schengenavtalet med skärpta gränskontroller, nu kanske man börjat hitta andra inresemöjligheter, tror han. Nu gäller det för polisledningen att analysera siffrorna och göra en ny kraftsamling så att inte den gamla devisen "Brott lönar sig inte" måste skrivas om till "Brott lönar sig!" Text: Ulf Matson ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons