Annons
Nyheter

Fläskkött i halalslaktat nötkött

Tre av tio kontrollerade kebabrestauranger i Malmö säljer kebabrullar som innehåller fläskkött. Tester visar upp till 18 procent fläsk – i kött märkt som halalslaktat nöt. Fläsk är inte tillåtet i muslimska sedvänjor.
Nyheter • Publicerad 24 april 2013
Foto: Gero Breloer

Vid en granskning som TV 4 Nyheterna Malmö gjort tillsammans med Kvällsposten innehöll tre av tio slumpvis inköpta kebabrullar kött från gris. Mest griskött fanns det i kebabkött från företaget Gourmetpoolen i Åstorp.

Där visade tester att det som märkts som halalslaktat nötkött innehåller upp till 18 procent fläskkött.

Annons

Enligt grossisten säljer den kött till ett tjugotal skånska kunder. Köttet kommer från Rumänien och har sålts i flera led.

– Det är katastrof. Jag har ätit det hela tiden, säger ägaren till ett av de försäljningsställen i Malmö som serverar köttet.

Med anledning av uppgifterna har Gourmetpoolen i Åstorp vidtagit omedelbara åtgärder, säger Boban Lukic, miljöinspektör i Åstorps kommun, som är tillsynsmyndighet.

– Företaget har stoppat produktionen och kallat tillbaka det parti som påstås innehålla griskött, säger han.

Kommunen avvaktar därefter resultaten av prover som tas hos företaget.

Malmös miljöförvaltning hade redan sedan tidigare planerat att ta dna-tester på kebabkött hos grossister och partihandlare som levererar till matserveringar. När det gäller onsdagens avslöjande avvaktar miljöförvaltningen mer information från medierna som gjort undersökningen.

– Vi kan inte göra någonting förrän vi fått fler uppgifter, säger livsmedelsinspektör Pierre Peiper.

Han slår fast att det är ett brott mot livsmedelslagen att sälja kött under falsk varubeteckning. Men frågan är i vilket led brottet begåtts –  hos detaljist, grossist, importör eller ännu längre tillbaka i kedjan.

– Det är ett detektivarbete, säger Pierre Peiper.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons