Annons
Nyheter

Fjärrstyrd ubåt söker kropparna

Sökandet efter de omkomna i flygkraschen i Östersjön söder om Smygehamn inleddes på onsdagseftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2006
Kustbevakningens förlängda arm: Rov kallas roboten som söker efter de omkomna i flygkraschen. BILD: KUSTBEVAKNINGEN
Kustbevakningens förlängda arm: Rov kallas roboten som söker efter de omkomna i flygkraschen. BILD: KUSTBEVAKNINGENFoto: 

Några kroppar har ännu inte hittats av de fyra dykarna från Kustbevakningen som försöker lokalisera de tre personerna som dog i måndags kväll. Det enda som hittills plockats upp från havet är vrakdelar från det störtade sportplanet, av typen DA 40, från Borås Flygklubb.

Dykningarna görs med hjälp av en liten robotstyrd ubåt, som är utrustad med kameror och gripklo med inbyggda kameror.

Annons

Farkostmodellen heter ROV, Remote Operated Vehicle, och kallades tidigare Sjöugglan.

Den fjärrstyrs från fartyget, som genomförde sitt sökande cirka tre landmil söder om Smyge, i närheten av Kriegers flak.

Roboten som används vid sökandet kan gå ända ned till 250 meters djup.

Olycksplatsen där planet föll ligger på ungefär 40-45 meters djup.

– Ambitionen är att vi ska söka efter kropparna tills vi hittar dem. Det kan ta flera dagar innan vi uppnår något resultat, säger Per Mårtensson, som är vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Enligt honom avgör vädret hur effektivt sökandet kan bli:

– Väderleken kan ställa till det rejält. De första timmarna som vi letade efter kropparna fungerade bra, eftersom det var ganska vindstilla. Problem kan uppstå om det blir hårda vindar under de närmaste dagarna, summerar Per Mårtensson.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons