Nyheter

Fjärrstyrd brasa ny trend

Nu kan vi snart styra allt med ett tryck på fjärrkontrollen. Teven, videon, stereon och... braskaminen. Det var en av de nyheter som visades på årets Skånemässa.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2002
BILD: MARK HANLON
BILD: MARK HANLONFoto: 

Mats Wedbäck. BILD: MARK HANLON För den som tycker det är jobbigt att resa sig ur soffan för att lägga på ett nytt vedträ kan den nya gasdrivna brasan vara ett utmärkt alternativ. - Det går till exempel att använda den som insats i en öppen spis som det inte längre går att att elda i, säger Mats Wedbäck, vd för Värme för Alla. Brasorna finns i olika utföranden och med olika effekter. De består av en brännarenhet och en styrutrustning. Över brännaren ligger en flamdekoration som kan bestå av lavastenar eller keramiska vedträn. Det går att elda med både naturgas och stadsgas, men vanligast när det gäller privatpersoner är än så länge gasol. Priset för en påfyllning som varar i ca 40 timmar ligger mellan 200 och 400 kronor, beroende på storlek. Själva brasan kostar runt 5000 kronor, enligt Mats Wedbäck. Trelleborgs skorstensfejarmästare Anders Carlsson förklarar att man inte behöver anmäla en gaseldad brasa till sotaren om den är på max 7 kW. på köksbordet - Då får man till och med ha den på köksbordet om man vill. Men större brännare kräver att man bygger en godkänd avluftskanal. Även för gasoltuberna råder vissa restriktioner. Har man större tuber måste man anmäla detta till brandmyndigheterna. Anders Carlsson betonar också att det är bäst om gastuben kan förvaras i ett förråd utomhus och att gasen leds in via ledning. Det minskar riskerna för explosion om det skulle börja brinna i huset. Text: Louise Voll Ercolino

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.