Nyheter

"Fiskare fuskar med rapporteringen"

Svenska fiskare tar upp mer fisk ur Östersjön än vad de officiellt rapporterar, hävdar Fiskeriverket efter en granskning. Jordbruksminister Eskil Erlandsson vill nu att straffen skärps."Att göra fel måste bita och svida i skinnet", säger han.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2007

EU-kommissionen kom nyligen med en rapport där det hävdas att fiskare runt Östersjön tar upp mer fisk än vad de berättar för myndigheterna. Polska fiskare hade den största skillnaden mellan officiella siffror och verkliga. På andra plats kom de svenska fiskarna.

Fiskeriverket har gjort en uppföljande studie. Undersökningen bygger på en jämförelse mellan de fångs-ter myndigheterna kontrollerat och uppgifter som kommer från fiskarna själva. Största skillnaderna, mest fusk om man så vill, fanns i fisket med garn (nät). Trålfisket, det mest använda och effektiva fisket, hade även det skillnader mellan officiella och verkliga siffror.

Sveriges fiskares riksförbund (SFR) underkänner Fiskeriverkets studie.

– Vi har inga tecken på något överfiske, säger Henrik Svenberg, ordförande för SFR.

Riksförbundet hävdar att Fiskeriverket anklagar en hel bransch utan att ha tillräckligt på fötterna.

– Statistiken säger inget om branschen som helhet utan om enskilda fall vid gjorda kontroller. Det här får till följd att en hel bransch pekas ut som förbrytare, säger Henrik Svenberg.

SFR har inget emot fler kontroller av fiskfångs-terna.

– Vi har ingenting att dölja, säger Svenberg.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson, regeringens ansvarige för fiskefrågor, tror på Fiskeriverkets uppgifter.

Han vill att fiskebransc-hen ska granskas hårdare och att straffen skärps för dem som fuskar med siffrorna. Erlandsson vill ha bättre övervakning av båtarna. Med hjälp av GPS och liknande teknik ska myndigheterna kunna se när fiskarna är ute med sina fartyg på Östersjön.

Regeringen för diskussioner med Polen och Danmark om hur övervaknin-gen ska kunna skärpas och hur de fuskande fiskarna ska kunna straffas på ett likvärdigt sätt oberoende av nationalitet. Johan Löwenadler Davidsson, avdelningschef på Fiskeriverket, tror att en utökad övervakning av fiskebåtarna skulle kunna få ned det otillåtna fisket.

I dag säger lagen att fiskebåtar över 15 meter ska ha mottagare som gör att de kan ses via satellit. Med mottagare även på de mindre båtarna skulle övervakningen bli bättre, anser han. (TT)

Kenneth Westerlund

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.