Annons
Nyheter

Finansiering klar för Max IV

En viktig del av finansieringen av Max IV-anläggningen är i hamn. Bidrag från svenska universitet och högskolor gör att uppbyggnaden av sju experimentstationer kan påbörjas.
Nyheter • Publicerad 22 september 2011
Foto: 

– Vi säger att Max IV-anläggningen är en spis. Då är det också trevligt att ha kastruller. De här 560 miljonerna räcker till en första uppsättning kastruller. Utan de pengarna hade vi haft en spis men ändå fått gå hungriga, säger Jesper Andersen, vetenskaplig direktör för Max IV-laboratoriet.

Redan i september förra året avsatte Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ett ramanslag på 400 miljoner kronor. Villkoret för att de pengarna skulle falla ut var att Max IV hittade andra finansiärer som kunde bidra med minst 160 miljoner kronor. Det har man nu gjort.

Annons

Sveriges tolv främsta forskningsuniversitet, som finns representerade i Wallenbergsstiftelsens huvudmannaråd, är finansiärerna. Tillsammans med pengarna från Wallenbergsstiftelsen innebär det nu att uppbyggnaden av sju experimentstationer kan påbörjas.

– De svenska universiteten har varit mycket intresserade att använda experimentstationerna. Nu har de haft stor möjlighet att påverka utformningen av dem för att passa deras önskemål, säger Jesper Andersen.

Arbetet med att lösa finansieringen har ändå varit slitsamt för Max IV medger Jesper Andersen.

– Det är alltid ett problem när man ska få fram 160 miljoner kronor. Det har varit ett oerhört påfrestande och stort arbete. Jag tycker att de svenska universiteten har tagit det ansvar de ska ta, säger han.

Finansieringen innebär att man kan bygga cirka en fjärdedel av de experimentstationer som anläggningen totalt sett kan innehålla.

Yvonne Johansson
Sandra Stendahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons