Annons
Nyheter

Fem av tio ridvästar underkända

Fem av tio testade ridvästar klarar inte säkerhetskraven. Bristerna handlar främst om västarnas förmåga att fördela tryck vid stötar, till exempel om ryttaren faller av eller blir sparkad.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2008
Många ridvästar klarar inte säkerheten. Bild: Scanpix
Många ridvästar klarar inte säkerheten. Bild: ScanpixFoto: 

Från i år är säkerhetsväst obligatoriskt för ryttare under 19 år som deltar i hopptävlingar. Men i ett test som Testfakta beställt, på uppdrag av Göteborgs-Posten, visade det sig att fem av tio vanliga ridvästar inte uppfyllde säkerhetskraven.

En av de underkända västarna var inte CE-märkt, vilket den måste vara för att klassas som säkerhetsväst, men presenterades ändå tillsammans med riktiga säkerhetsvästar.

Annons

Övriga västar som inte klarade testet uppges av tillverkarna vara godkända enligt den högsta säkerhetsnivån. Bland de underkända fanns de tre dyraste västarna i testet.

Flera av ridvästarna kommer nu att granskas av Konsumentverket, som i första hand vill skapa en dialog med importörer och tillverkare.

Samtidigt överväger Svenska ridsportförbundet om reglerna för märkning av ridvästar måste ses över.

- Det här låter inte bra. Har man ett märkningssystem som inte följs är det oroväckande, säger förbundets säkerhetsansvarige Ulf Wilken till Göteborgs-Posten. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons