Annons
Nyheter

Felinställda apparater i tandvården

Tandläkare som röntgar patienternas tänder med digital teknik riskerar att missa begynnande skador på tänderna.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Vid 19 kontrollerade kliniker var utrustningen felinställd, visar en avhandling som läggs fram i dag vid Malmö högskola.

Digital röntgen är på frammarsch på svenska tandvårdskliniker. Hittills har 20-30 procent av alla kliniker sådan utrustning och fler är på gång. Bland annat planerar Region Skåne att digitalisera alla sina folktandvårdskliniker inom en snar framtid.

Annons

Men det är illa ställt med tandläkarnas hantering av den nya tekniken, enligt Kristina Hellén-Halme vid Odontologiska fakulteten i Malmö.

Hon drar slutsatsen efter att ha fått enkätsvar från 139 kliniker och ha besökt 19 slumpmässigt utvalda kliniker.

För att på digital väg få fram en röntgenbild med hög diagnostisk säkerhet bör ljusstyrkan i apparaten vara inställd på 80 procent och kontrasten på max 50 procent.

Men på samtliga besökta kliniker var både ljusstyrka och kontrast inställda på 100 procent.

"Jag tycker att tandläkarna ska ställa krav på sina leverantörer så att de får en ordentlig genomgång av systemet", säger hon i ett pressmeddelande.

När bilderna ska granskas bör belysningen i rummet vara dämpad, men inte på någon av de kontrollerade klinikerna skedde granskningen i dämpat ljus.

Följderna av tandläkarnas bristande teknikkunnande kan bli att de första tecknen på karies inte upptäcks.TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons