Annons
Nyheter

Felbehandling kan orsaka slaganfall

Felbehandling av patienter med högt blodtryck ligger bakom många fall av slaganfall. Slutsatsen dras av forskare vid Universitetssjukhuset Mas efter en stor studie i Malmö.
Nyheter • Publicerad 20 april 2005

Forskarna hittade ett tydligt samband mellan slaganfall och felbehandlat högt blodtryck, skriver Skånska Dagbladet.

De har utgått från data om 28000 Malmöbor i åldrarna 45–73 år som i början av 1990-talet genomgick omfattande hälsoundersökningar.

Annons

Sedan har forskarna tittat närmare på de personer i Malmö som 1996–99 drabbades av slaganfall.

– Bland de personer som fick behandling mot sitt höga blodtryck drabbades 137 stycken av stroke. 130 av dessa var personer som trots behandlingen hade ett blodtryck över 140/90, det vill säga personer vars behandling var helt otillräcklig, säger Gunnar Engström vid institutionen för kliniska vetenskaper på Universitetssjukhuset Mas.

Den ineffektiva behandlingen kan i många fall bero på att patienterna inte följer läkarnas rekommendationer ordentligt, tror han. Dålig uppföljning av behandlingen är en annan trolig orsak.

Studien presenteras i aprilnumret av den vetenskapliga tidskriften Stroke.

Slaganfall, eller stroke, är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (85 procent), hjärnblödning (10 procent) och hjärnhinneblödning (5 procent). Det är vår tredje vanligaste dödsorsak och vår vanligaste orsak till handikapp (TT)

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons