Nyheter

Färre inhyrda läkare föreslås

Landstingsförbundet vill begränsa inhyrningen av läkare. I värsta fall kan det innebära att någon vårdcentral i Skåne måste stängas under en period.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2003

Inhyrda läkare från bemanningsföretag har i många landsting blivit en lösning på akuta personalproblem, men det har lett till stora kostnader och de senaste åren har systemet ifrågasatts allt mer. Enligt Landstingsförbundet betalar landstingen totalt cirka en miljard om året för inhyrda läkare. Just nu håller Landstingsförbundet på att kartlägga situationen i sju landsting: Stockholm, Östergötland, Halland, Jönköping, Värmland, Västerbotten och Norrbotten. I gruppen finns både stora och små landsting med olika personalbehov, en så bred grupp som möjligt för att ge en hel bild av situationen. - Kartläggningen ska leda till förslag till åtgärder som blir ett underlag för medlemmarnas beslut, förklarar Anneli Löfqvist, direktör på avdelningen för arbetsgivarfrågor på Landstingsförbundet. I mars räknar hon med att kartläggningen läggs fram för förbundsstyrelsens arbetsutskott. Men hon vill inte kalla det för bojkott av inhyrda läkare. - Vi vill försöka begränsa inhyrningen och hitta alternativa vägar, förklarar hon och nämner bland annat att de fyra Norrlandslänen har en gemensam upphandling för att få ned personalkostnaderna. I Skåne var kostnaderna för inhyrd personal från januari till augusti förra året drygt 45 miljoner kronor, enligt en granskning som Region Skånes revisorer gjort. Totalt handlade det om 14000 inhyrda timmar inom primärvården och 73000 timmar inom sjukhusen och psykiatrin. Framför allt hyrdes sjuksköterskor och läkare in. Primärvården i nordöstra Skåne har svårt att få läkare till vårdcentralerna i Perstorp och Lönsboda. Därför har primärvården tvingats anlita hyrdoktorer. - Annars hade vi inte kunnat ha öppet alls, förklarar primärvårdschefen i nordöstra Skåne, Lars-Åke Johnsson. Samtidigt blir kostnaderna större. Hyrdoktorerna får, enligt honom, dubbelt så hög lön som anställda läkare, även om kostnaden inte blir den dubbla eftersom de inhyrda läkarna till exempel inte har semester, kompledigt eller går på kurs. Lars-Åke Johnsson välkomnar ett politiskt beslut om att begränsa inhyrningen av läkare, men han tror inte att det är möjligt utan att det råder stor enighet både i Skåne och Sverige. Samtidigt anser han att Region Skåne tydligt måste redovisa vilka konsekvenser det skulle få för patienterna under en övergångsperiod. - Då får man kraftsamla på vissa ställen eller till och med lägga vissa institutioner i malpåse under en period, medan vi väntar på att läkarna flyttar tillbaka till Region Skåne, säger han. På centralsjukhuset i Kristianstad har sjuksköterskor hyrts in till röntgen under en begränsad period. Det handlade om två sköterskor i veckan. Några läkare har aldrig hyrts in, enligt personalchef Roland Ericsson. Text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.