Annons
Nyheter

Färre danskar skenskriver sig i Sverige

En tuffare kontroll från myndigheterna på bägge sidor Öresund har lett till att antalet danskar som skenskriver sig i Skåne har minskat drastiskt.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2005

Den hårda danska lagstiftningen för utländska medborgare och möjligheten att köpa bil betydligt billigare än i Danmark har varit två faktorer som lockat danskar att skriva sig på adresser i Skåne, medan de i själva verket har bott kvar och arbetat i Danmark. Flera personer utan någon inbördes gemenskap har också kunnat vara skrivna på samma adress. I ett rättsfall dömdes en man till miljonböter för en sådan skenskrivning.

Skattemyndigheterna i både Sverige och Danmark tror sig ha blivit effektivare på att upptäcka fusket och Helene Hedebris, juridisk konsulent på Skatteverket i Malmö, säger till Skånska Dagbladet att skenskrivningarna minskat kraftigt. I stället noterar hon tydliga tecken på att de danskar som nu skriver sig här verkligen också flyttat hit.

Annons

– Vi ser att de köpt lägenhet eller fast egendom i Sverige, säger hon.

Men de danska myndigheten Told och Skat synar fortfarande 750 fall där skenskrivna danskar köpt bil i Sverige och därmed smitit undan den danska registreringsavgiften, som nästan fördubblar priset. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons