Annons
Nyheter

Färgfabrik i lågor - kemikalier rann ned i å

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2005

Allmänheten uppmanades på torsdagen att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar sedan en häftig brand brutit ut i Akzo Nobels färgfabrik norr om Malmö. En fabriksbyggnad ödelades helt. Giftiga kemikalier rann ut i Sege å.

Brandlarmet kom automatiskt klockan 11.14. Industribyggnaden övertändes snabbt och släckningsarbetet blev både dramatiskt och riskfyllt. Vid 14-tiden kunde dock räddningsledaren Anders Karlestam meddela att branden var under kontroll.

Annons

Under släckningen exploderade flera mindre kärl. En större cistern rämnade varpå innehållet rann rakt ut i Sege å. Varken Räddningstjänsten eller företagsledningen visste exakt vilken vätska som runnit ut eller i vilken mängd. Länsar lades ut i ån och slangtömningsbilar kallades till platsen för att rensa dagvattenbrunnarna.

Den brunna fabriksenheten var en av sju på Akzos industriområde i Sege mellan Arlöv och Nordanå med sammanlagt cirka 500 anställda. Där tillverkas 55 miljoner liter färger, klarlacker, förtunningar och nitrocellulosa per år.

Nitrocellulosa brinner särskilt häftigt och utvecklar giftiga nitrösa gaser vid brand.

När Räddningstjänstens personal nådde fram försäkrade den sig först om att inga människor fanns kvar i byggnaden, drog sedan tillbaka alla rökdykare och övergick till så kallad passiv släckning.

– Vi arbetade utifrån och tryckte in vattenblandat skum i byggnaden. Efter hand kunde vi flytta fram positionerna, berättade Anders Karlestam. Den svarta röken kunde ses från flera kilometers håll. Boende i vindriktningen uppmanades att hålla sig inomhus och stänga till om sig. Ett tiotal bostäder och fabriksbyggnader evakuerades.

Vad som utlöste branden är oklart. En teori är att en gnista framkallad av statisk elektricitet hade antänt någon av kemikalierna.

När branden började var tre-fyra personer i fabriksbyggnaden. Deras arbetskamrater var på lunch. (TT)

Thomas Hamberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons