GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Färg, folk och fest när 44:e konstrundan drog igång

Uppfinningsrikedomen var stor när den 44:e konstrundan rullade igång på långfredagen. Konst visades i allt från trappuppgångar och garage till bondgårdar och stora gods.
Nyheter • Publicerad 6 april 2012
Unga konstnärer.
Unga konstnärer.
Foto: Mark Hanlon
Rundans yngsta utställare? Vendela Lindström är en god kandidat.
Rundans yngsta utställare? Vendela Lindström är en god kandidat.
Foto: 
För familjen Heimer blev konstrundan även en matrunda med besök i flera ­butiker. Eva, Rolf, Helen, Albin (skymda), Linnea, Ronnie och Anneli Heimer lunchade i Brantevik.
För familjen Heimer blev konstrundan även en matrunda med besök i flera ­butiker. Eva, Rolf, Helen, Albin (skymda), Linnea, Ronnie och Anneli Heimer lunchade i Brantevik.
Foto: 
Leif Nelson visade sin konst i trappuppgången. Den som gjorde ett besök kunde traska ända upp till konstnärens bostad och där beskåda hans specialitet – kopparetsningar.
Leif Nelson visade sin konst i trappuppgången. Den som gjorde ett besök kunde traska ända upp till konstnärens bostad och där beskåda hans specialitet – kopparetsningar.
Foto: 

Loppis, kaféer och butiker i var och vartannat hus utmed landsvägarna. Blommor, fjädrar och färgglada vimplar som fladdrade överallt i den friska vinden.

Rundan är inte bara en stor konsthändelse utan starten på turistsäsongen på Österlen. Halvtomma byar lever upp och fylls med folk. Men det var lite glest ute på vägarna och i gallerierna på årets konstrunda.

Leif Nelson och hans fru Lena Alebo var tidigt ute och satte upp hänvisningsskyltar på Stortorget i Simrishamn. Trapphuset upp till deras bostad var förvandlat till ett galleri.

– Jag har ställt ut i ett charkuteri och för blinda barn. Så varför inte i en trappuppgång, säger han med ett snett leende.

Besökaren kan beskåda Leif Nelsons etsningar på vägen uppför trapporna till bostaden.

Han har kopparetsningar som specialitet. Med denna teknik har han gjort flera porträtt av svenska författare. Han har varit med länge som konstnär och står utanför ÖSKG. Även om han ställer ut till påsk så blir han lite fundersam när vi frågar vad han tycker om konstrundan.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga utan att trampa någon på tårna.

Runda med betydelse

För många konstnärer har konstrundan betydelse. Är man dessutom med på kartan brukar besöken bli flera. Kartan är ÖSKG:s tidning med just en karta där medlemmarnas utställningar är inprickade.

Många besökare på rundan använder just kartan för att hitta fram till utställningar.

Pekka Kaski vet hur stor skillnaden kan vara. Utanför hans utställning i Löderup hänger numera de rödgula bollarna som visar att han är medlem i ÖSKG.

– Är man med på kartan finns man, säger han. Annars finns man inte. Skillnaden i antalet besök är påtaglig.

Under långfredagen får han besök av ett gäng rutinerade konståkare. De har gjort flera konstrundor och tycker att det är både roligt och trevligt. De brukar planera sin runda i god tid.

– Vi har några favoriter som vi besöker varje år, förklarar Ingela Nilsson från Bromölla. Sedan brukar vi pröva några nya också.

I år började man i Ystad hos Carolina Gynning, där det var trängsel, för att avsluta på hemmaplan i Kristianstadstrakten.

– Det är många smaker som ska ha sitt, säger Ingela Nilsson och sneglar mot dottern Jenny Nilsson. Med på rundan var också mamma Ulla Friberg och maken Roland Nilsson.

Äter medhavd lunch

I Brantevik har två familjer Heimer från Ystad och Kävlinge slagit sig ned vid ett bord i hamnen i lä bakom ett buskage och äter medhavd lunch. De är ute på en familjeutflykt som blir lite av en matrunda också. Nästa stopp blir mejeriet i Wilhemsdal och sedan Gunnarshög.

– Vi kommer från Baskemölla skola där det var glasutställning, säger Eva Heimer.

På vägen mellan Löderup och Valleberga sticker en liten handtextad skylt ut: Konst av barn, står det.

Här finns troligen rundans yngsta konstnärer. Tvååriga Vendela Lindström är en god kandidat till titeln ”konstrundans yngsta deltagare” med sina målningar. Här är priserna betydligt lägre än på andra ställen. Fast å andra sidan är det släkt och vänner som står för de flesta köpen.

– Jag hade Simpson på kalsongerna, förklarar Samuel Olsson och pekar på en målning med Simpsonfiguren Bart.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.