Annons
Nyheter

Fårägarna vaktar sin flock

Sedan det senaste angreppet har fårägarna på Haväng passat sina djur varje natt. Men varken någon jaktlysten hund eller hungrig varg har synts till. Nu tas fåren hem och släpps inte ut på heden igen förrän dna-analysen är klar.
Nyheter • Publicerad 6 november 2012
Foto: Hasse Holmberg

– Vi har turats om att vara hos djuren, så man är ganska sliten, säger Ulf Pyk efter ett antal vaknätter. Det enda vi sett är räv och vildsvin men inget annat.

Sammanlagt har cirka 60 får dödats och skadats på heden. Djuren har rivits vid flera olika tillfällen under förra veckan.

Annons

Idag tas djuren hem eftersom det är dags för skjutövningar på skjutfältet igen.

– Sen behåller vi dem hemma. Man vågar liksom inte chansa. Fåren är inte helt säkra i hemmahagen heller, men det är tryggare att ha dem där.

Många har hört av sig till Ulf Pyk.

– Telefonen ringer hela tiden. De flesta ringer bara för att de tycker det vi råkat ut för är hemskt. Andra vill tipsa om hundar de sett rastas lösa på heden. Jag har skickat tipsen vidare till polisen. Om man lyckas säkra dna på fåren så kan man ju jämföra det med de hundar jag fått tips om.

– Det har också ringt folk som absolut inte vill att hunden, om det nu är en hund, blir skjuten.

Även om experter menar att fåren sannolikt angripits av en hund leker Ulf Pyk själv fortfarande med tanken att det är en varg som härjat i fårhagen.

– Om det nu är så att det var en varg som syntes i Tomelilla så är chansen stor att det är en varg här också.

Det skulle kännas bättre om det var en varg.

– Det är en del av naturen att djur dödar djur. Naturen är grym. Men vi kan inte utrota vargen för det, bara hålla dem på en rimlig nivå. För att få acceptans för varg måste djurägare få rätt att försvara sina djur.

– Är det en hund är det väldigt allvarligt. En attack är förlåtlig, men så här många borde vara åtalbart. Helt oförlåtligt.

Annons

Han sätter nu hoppet till dna-proven på den saliv som angriparen lämnat efter sig i såren på fåren.

– Fast chansen att man verkligen hittar dna är bara 80 procent.

Svaren på dna-analysen väntas i veckan.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons