Annons
Nyheter

Familjeläkarsystem i Skåne

(Uppdaterad 20.37) Från och med årsskiftet infördes ett system med familjeläkare i Skåne.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2002

Det innebär att man kan välja en läkare genom att lista sig hos honom eller henne.

Poängen är att patienterna - för det mesta - ska få träffa en och samma läkare för att få bättre trygghet och kontinuitet i vården. Reformen ska också ge en bättre helhetssyn på patienten.

Annons

- Som vi ser det ska det bli ett tydligare förhållande mellan patient och läkare, säger Christer Akej (m), ordförande i beställarnämnden i Tomelilla.

Han anser att valet av läkare handlar om förtroende.

Den som inte vill ha någon familjeläkare kan bara låta bli att lista sig hos någon. Att välja läkare ska nämligen vara ett aktivt val från patientens sida.

Reformen införs i hela Skåne men i Skurup dröjer den ytterligare några månader. Orsaken är att det tar tid för Praktikertjänst, en av två mottagningar där man ska kunna lista sig, att etablera sig och rekrytera läkare. Förhoppningsvis ska systemet fungera den förste mars. Undertiden ska vårdcentralen i Skurup, där man sedan också ska kunna lista sig, tillgodose invånarnas behov.

Gertrud Ekman (s), vice ordförande i beställarnämnden, beklagar förseningen.

- Jag har en nyårsönskan och det är att det ska börja fungera i Skurup så snart som möjligt, säger hon.

Familjeläkaren kan jobba på en vårdcentral eller vara privatanställd. För patienten kostar det lika mycket oavsett till vem man går.

När man listar sig hos en läkare, vilket man gör genom att fylla i en blankett, så förbinder sig läkaren att ta emot en. Det går inte för läkaren att välja bort svårt sjuka patienter.

Om ens läkare är ledig eller på semester så ska man få veta vem som istället kan ta emot en, och om en läkare har fullt på sin lista ska man bli hänvisad till en annan.

Till familjeläkaren är ett helt sjukvårdslag knutet. Det betyder att patienten även får tillgång till distriktssköterskemottagning, mödra-och barnhälsovård samt rehabilitering.

Annons

Familjeläkaren, som är specialist i allmänmedicin, ska också kunna hjälpa patienter vidare inom vårdapparaten.

- Om inte familjeläkaren kan hjälpa dig med det du söker för ska han eller hon kunna fungera som en lots till andra specialiteter, säger Christina Ståhl på beställarkansliet i Tomelilla.

De familjeläkare som beställarnämnden i Tomelilla knutit avtal med måste leva upp till en hel del krav. Till exempel blir får de inte säga nej till att ta emot akut sjuka patienter även om de inte är listade. Läkarna måste också delta i det joursystem som vårdcentralerna har i dag under kvällar och helger.

Familjeläkaren ska även tillhandahålla sjukvårdsrådgivning och göra hembesök efter medicinsk bedömning.

Vill du inte lista dig hos någon familjeläkare så är det som sagt bara att låta bli. Det går också att byta familjeläkare när som helst.

Beslutet att införa ett familjeläkarsystem togs med bred politisk enighet i regionfullmäktige sommaren 2000.

Läs mer på www.sjukvarden.skane.se/familjelakare

Fakta:

Region Skåne har ersatt det gamla landstinget och har ansvar för sjukvården i Skåne. I regionen finns fem beställarnämnder, ett i varje sjukvårdsdistrikt.

Beställarnämnden i Tomelilla beställer vård och tecknar avtal med vårdgivare för invånarna i Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons