Annons
Nyheter

Fåglarna ökar i antal igen

Den nedåtgående trenden för den svenska fågelfaunan har vänt till sin motsats. Många fågelarter ökar nu åter efter att ha minskat sedan 1970-talet, enligt en ny rapport.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2008
Många fågelarter ökar nu efter att ha minskat sedan 70-talet. Bild: Scanpix
Många fågelarter ökar nu efter att ha minskat sedan 70-talet. Bild: ScanpixFoto: 

Under 30-årsperioden mellan 1977 och 2006 har det, totalt sett, blivit färre fåglar i Sverige. Men tittar man enbart på de senaste tio åren har en klar återhämtning skett.

Sedan 1997 har 50 procent av alla arter varit stabila, 29 procent har ökat, och bara 19 procent har minskat.

Annons

För vissa arter är omsvängningen extremt tydlig. Deras kurvor, som nyligen pekade rakt nedåt, har plötsligt vänt rakt uppåt. Hit hör enkelbeckasin, skogsduva, göktyta och nordlig gransångare. Till och med göken, som ett tag

verkade befinna sig i fritt fall, har återhämtat sig något.

-Det är en dramatisk skillnad när man jämför de två tidsserierna. Vi betraktar det som ett trendbrott, säger Åke Lindström, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

Några riktigt bra förklaringar till trendbrottet finns inte, eftersom det saknats pengar till systematiska uppföljningar av fågelfaunan.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons