Annons
Nyheter

Faderskapsutredning tog 14 år

Inom ett år ska socialnämnden ha utrett ett omtvistat faderskap. I Lund tog det i ett fall 14 år och det utan att beslut fattades. Länsstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot socialnämnden, skriver Sydsvenskan.
Nyheter • Publicerad 7 december 2008

Faderskapsärenden når socialnämnden när det inte finns någon man som erkänner faderskapet.

Enligt Socialstyrelsens författningssamling ska fastställandet av faderskap bedrivas skyndsamt. Om faderskapet inte fastställts inom ett år ska enhetschefen vid förvaltningen ta ställning till om utredningen ska fortsätta.

Annons

När en kvinna i Lund kontaktade länsstyrelsen för att klaga på att faderskapet ännu inte fastställts trots att sonen var 14 år begärde länsstyrelsen en redovisning av socialnämndens rutiner.

Socialnämnden uppger att nämnden haft svårt få kontakt med den eventuelle fadern och att kvinnan flyttat mellan skånska kommuner. Men det kan också bero på en omläggning av socialregistret för nio år sedan då utredningen av misstag arkiverats.

En genomgång visade att det i Lund fanns femton pågående faderskapsutredningar som pågått i mer än ett år. Därför ändras nu rutinerna.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons