Annons
Nyheter

Faderskap gäller båda tvillingarna

En man i Malmö är och förblir far till båda sina tvillingar, som kom till genom en äggdonation i utlandet. Han hävdar att han bara samtyckt till ett barn, men Malmö tingsrätt köper inte den linjen.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014

Domstolen konstaterar att mannen samtyckt till assisterad befruktning och att bli pappa till det barn som kunde bli resultat av befruktningen. Att han senare muntligen begränsat sitt samtycke betyder inte att det har återkallats.

Rätten pekar också på att kvinnan tagit emot två embryon, i stället för ett, för att öka chansen att över huvud taget bli gravid – i enlighet med bådas vilja.

Annons

Lagen kring faderskap är tydlig, sade Anna Singer som är professor i familjerätt vid Uppsala universitet till TT inför domen.

– En man som har samtyckt till insemination på sin sambo blir far enligt lagen, säger hon utan att känna till detaljerna i det principiellt intressanta målet.

– Men barnens bästa, och rätt till föräldrar, väger tungt i förhållande till mannens eventuella avtalsrättsliga invändningar.

Mannen och hans advokat är "lite förvånade":

– När vi ser på tingsrättens domskäl så delar vi inte den uppfattning som uttrycks där. Han har inte lämnat samtycke till den åtgärd som gjorde att frun blev gravid, säger advokaten Ulf Bjermer.

Han tror att hans klient kommer vilja överklaga domen för att få saken prövad igen.

– Det här är ett såpass viktigt och principiellt fall, det öppnar risker och möjligheter som är svåra att överblicka.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons