Annons
Nyheter

Få gravida dricker alkohol

Färre än var tionde gravid uppger att de dricker alkohol när mödravårdscentraler frågar dem, visar intervjuer med 5 000 kvinnor. Det är en kraftig nedgång sedan 2004.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Stockholm. Då sade 30 procent att de druckit alkohol medan de väntat barn, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. I den nya undersökningen svarar åtta procent att de gjort det och av dem säger de flesta att de nöjt sig med ett litet glas vin.

En förklaring är att MVC informerar alla gravida med en ny metod, uppger folkhälsoministern Maria Larsson för Ekot.

Annons

- Jag tycker det är ett fantastiskt resultat, säger hon och tillägger att 97 procent svarar att de tagit emot budskapet att man inte ska dricka alkohol under graviditet. Endast en av hundra säger att hon inte fått informationen.

Men trots nedgången finns det inte bekräftelse på att färre barn föds med alkoholskador. Varje år har hundratalet nyfödda misstänkta alkoholskador.

Efter den förra undersökningen har barnmorskorna, som kommer till mödravårdscentralerna, fått utbildning i riskerna med alkohol under graviditeten. Maria Larsson anser att den utbildningen ger resultat nu.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons