Annons
Nyheter

Få feta svenska barn

Mer än vart tionde barn i Sverige väger för mycket men få är rejält överviktiga. Två procent av de svenska barnen är feta, visar en internationell studie av livsstilsrelaterade ohälsa bland barn i Europa, skriver Göteborgs-Posten.
Nyheter • Publicerad 20 april 2009

Göteborg. Den svenska delen av undersökningen görs via Sahlgrenska Akademin och omfattar 1 800 barn i tre västsvenska kommuner. Barnen är mellan två och nio år.

Studien omfattar 15 000 barn i åtta europeiska länder.

Annons

Enligt Gabriele Eiban, forskare i epidemiologi vid Sahlgrenska Akademin är barnfetma relativt ovanligt i Sverige jämfört med andra länder. De europeiska siffrorna är dock inte slutredovisade än. En del av fynden kring de svenska barnen och deras kostvanor oroar forskarna.

Bara hälften av barnen äter färska grönsaker varje dag, mindre än vart fjärde äter kokta grönsaker varje dag. Små barn, två&tstr;fyra år gamla, äter lika mycket kakor och godis som fem år äldre barn.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons