Exportstopp för skånsk sill
Beslutet upprör fiskindustrin och fiskarna förtvivlade. Enligt deras mening borde fångster från de södra delarna av Östersjön undantas eftersom dioxinhalterna där är låga. EU beslutade 2001 att införa gränsvärden för dioxin i fisk. Sedan dess har prover tagits på främst de feta fiskarter som ål, lax och sill (strömming) runt de svenska kusterna. Även fiskprover tagna i ett antal åar, älvar och de stora sjöarna har analyserats. Proverna visar att dioxinproblemet är större norr om Öland och allra värst i havet utanför Gävle. Där överskrids gränsvärdet flera gånger om. Sill som hämtats utanför Karlskrona klarar dock gränsvärdet med god marginal. Men trots det har alltså livsmedelsverket valt att belägga sill- och laxfångster från hela Östersjön med exportförbud. Beslutet motiveras med att analyserna är för få och därför osäkra. Med undantag för Finland gäller förbudet bara inom EU. Men även om det finns öppningar för export till länder utanför unionen accepteras den sydsvenska sillen inte utan ett särskilt medgivande från importlandet.