Nyheter

Exempel på behandlingspaket, kostnader och ersättning efter den 1 juli i år

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

Den vanligast förekommande behandling som svenskarna gör hos folktandvården är enklare undersökning, förbyggande tandvård, tanstensborttagning, puts, röntgen och lite fluor på tänderna. Om man inte tar hänsyn till åldern på patienten ska behandlingen bli billigare än i dag.

Ett omfattande paket med undersökning, förebyggande tandvård, rotfyllning av en tand samt krona och stift på tanden. Ett förhållandevis dyrt paket som blir billigare än vad som är fallet i dag – om behandlingen kan genomföras på ett år. I det exemplet passeras första högskostnadstaket på 3 000 kronor med god marginal. Patienten får 50 procents rabatt på kostnaderna över taket.

I andra ända av skalan finns ett av de mest avancerade ingreppen där patienten behöver inplantant och käkbensförankrade tänder. Där når patienten över nästa kostnadstak på 15 000 kronor. Patienten får då 85 procents rabatt på de kostnader som överstiger 15 000 kronor. Därutöver får patienten 50 procent på skillanden mellan det lägre taket på 3000 kronor och det högre. Upp till den första gränsen utgår dessutom det allmänna tandvårdsbidraget på 300 eller 150 kronor.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.