Annons
Nyheter

EU vill stoppa skånskt ålafiske

EU-kommissionen föreslår ett totalstopp för det skånska ålafisket. En av åtgärderna som föreslås är ett stopp för fisket av den skånska blankålen.
Nyheter • Publicerad 24 november 2003
Arkivbild: Mårten Svemark
Arkivbild: Mårten SvemarkFoto: 

- Förslaget skulle få förödande effekter för det traditionella ålafisket, som ju är en del av den skånska själen, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne i en kommentar. Orsaken till att EU-kommissionen föreslår ett totalstopp för ålafisket är att beståndet av ål i Europa uppges vara på väg att kollapsa. Samtidigt med det nu föreslagna stoppet avvaktar EU-kommissionen med att begränsa fisket efter ålyngel som utnyttjas för konsumtion eller för ålodling. Länsstyrelsen i Skåne delar dock EU-kommissionens målsättning att bevara ålen. Däremot kritiserar man kommissionen för föreslagna åtgärder. I stället för ett fisekstopp vill länsstyrelsen att de ålyngel - för konsumtion och odling som flera EU-nationer fångar i stor mängd - i stället ska planteras ut.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons