Annons
Nyheter

EU undersöker dumpade kemiska vapen i Östersjön

Det ryska forskningsfartyget Shelf är på väg från den ryska enklaven Kaliningrad mot Bornholm som ett led i ett EU-projekt som skall visa om de stora mängder senapsgas som dumpats i Östersjön efter andra världskriget utgör en miljöfara.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2006

Det uppskattas att sovjetiska fartyg dumpat minst 30000 ton tyska kemiska vapen i havet utanför Bornholm efter Hitlertysklands kapitulation. En stor del dumpades på 100 meters djup i ett område nordost om Christiansö. Vapnen har i många år varit föremål för en diskussion om huruvida de utgör en fara för miljön i Östersjön eller inte. Riskerar vi en miljökatastrof i Östersjön när senapsgasbomberna och -granaterna slutligen rostar sönder?

Det ryska svaret på den frågan har under de senaste decennierna varit ett ja, medan svenska myndigheter tycker att senapsgasen ligger bäst där den ligger.

Annons

På Bornholm var man oförberedd på det ryska forskningsfartygets ankomst.

– Vi har inte haft några större problem med senapsgasen de senaste fem åren, säger Jörgen Jespersen, miljöchef på Bornholm. En orsak till detta är att fisket i Östersjön minskat så kraftigt. Risken för att någon trålar upp en senapsgasbomb har därför också minskat.

– Det händer fortfarande att fiskare får upp senapsgasbomber. Men vi betraktar det numera som en rutinuppgift att ta hand om senapsgasen, säger Max Ellegaard vid Bornholms marindistrikt.

Även om miljömyndigheterna på Bornholm inte var informerade i förväg om forskningsfartygets ankomst så finns det danska intressen i projektet. Danmarks miljöundersögelser (DMU) deltar. Man skall bland annat leverera data om en del av de ämnen som dumpats för att giftighetsgraden skall kunna fastställas. EU-projektet leds av Tapani Stipa vid Finlands havsforskningsinstitut. Undersökningarna pågår under hela juli.

Flera EU-länder har protesterat mot Rysslands uppgörelse med Tyskland om en naturgasledning genom Östersjön. Det har man gjort just med tanke på de dumpade kemiska vapnen.

– Hundratusentals människor kommer att beröras om det sker en förgiftning i samband med bygget, sade den litauiske presidenten Valdas Adamkus när uppgörelsen om gasledningen blev klar förra året. (TT-Ritzau)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons