Annons
Nyheter

EU ställer krav på gasledning utanför Trelleborg

EU-parlamentet röstade på tisdagen med stor majoritet för att ställa nya krav på en fullständig miljögenomgång av de rysk-tyska planerna på en gasledning i Östersjön.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2008

Med röstsiffrorna 542 mot 60 röstade parlamentet för en rapport som ställer krav på att EU-kommissionen ska inleda en ny miljögranskning av projektet. Kravet är inte bindande för kommissionen.

EU har sedan tidigare pekat ut projektet, där ryska Gazprom tillsammans med tyska bolagen Eon och BASF ska leverera gas från Ryssland till Tyskland, som vitalt för energiförsörjningen i unionen.

Annons

Men kritiken har varit hård såväl i Sverige som i Polen och Baltikum.

De två 120 mil långa gasledningarna som planeras ska gå igenom finska, svenska och danska territorialvatten. Oron är stor på många håll för att bygget ska orsaka stora miljöstörningar, bland annat om gifter och ammunition som dumpades under andra världskriget störs.

Nordstream, det bolag som ska bygga ledningen, har ännu inte redovisat sin egen miljökonsekvensbeskrivning.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons