Annons
Nyheter

EU kritiserar bristen på Öresundsintegration

EU-kommissionen har tröttnat på Sverige och Danmark. Åtminstone när det gäller de båda ländernas insatser - eller snarare bristen på insatser - för att integrera länderna efter byggandet av Öresundsbron.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2003
EU tycker att Öresundsbron måste leda till mer integration. Bild ur allehandas arkiv.
EU tycker att Öresundsbron måste leda till mer integration. Bild ur allehandas arkiv.Foto: 

Kommissionen skärper därför tonen och hotar med domstol om inte beslut tas för att öka integrationen mellan länderna. - Barriären i Öresund måste bort. Annars kommer kommissionen att dra Sverige och Danmark inför EU-domstol, säger Laurs Nørlund, kabinettschef vid EU-kommissionen med ansvar för den inre marknaden, enligt Sydsvenskan. Kritiken framfördes vid ett seminarium arrangerat av Øresund industri och handelskammare i Köpenhamn på tisdagen. Två och ett halvt år efter Brons öppnande pendlar knappt 4 000 människor dagligen över Öresund för att jobba i det andra landet. Hittills har också fler danskar flyttat till Sverige, än tvärt om. 1 600 danskar mot 700 svenskar flyttar årligen till grannlandet. - Bron är bara byggd till hälften, säger Per Stenmarck (m), EU-parlamentariker från Vellinge. Men den svenska barn- och familjeministern, Berit Andnor (s), lovar att när Sverige i år blir ordförande i Nordiska rådet ska integrationsarbetet sättas i förgrunden. - Jag tror inte att alla barriärer kommer att rivas, men vi ska med flera förslag i höst göra vårt bästa, säger Andnor enligt SDS. Fotnot: Barn- och familjeminister, Berit Andnor, är även minister för det nordiska samarbetet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons