Annons
Nyheter

EU inrättar regionala fiskerinämnder

Sju regionala rådgivande nämnder inrättas med företrädare för yrkesfiskare och för beredningsindustrin och andra intressenter.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2004

Nämnderna ska lämna yttranden och rekommendationer om fisket till medlemsstaterna och till EU-kommissionen. Det beslutade EU:s fiskeministrar i Bryssel i dag. - Nämnderna är ett sätt att öka fiskesektorns ansvar för ett hållbart fiske samtidigt som andra intressen får ett inflytande över de råd som ministrarna bygger sina beslut på, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i en kommentar. Den politiska överenskommelsen innebär att nämnder inrättas för Östersjön, Medelhavet, Nordsjön, vatten i nordväst, vatten i sydväst, pelagiska bestånd och för fiske på internationellt vatten. Nämndernas arbete - både i generalförsamlingen och verkställande kommittén - ska vara öppna för allmänheten. Verkställande kommitténs möten kan vara stängda endast vid exceptionella tillfällen. De skriftliga yttranden som lämnas ska vara offentliga. Två tredjedelar av representanterna i nämnderna ska komma från fiskesektorn. En tredjedel kommer från bland andra miljöorganisationer, företrädare för vattenbruket, konsumentorganisationer och sport- och fritidsfiskare. Nämnderna kommer i en startfas att delvis finansieras med allmänna medel. En utvärdering ska också göras av nämndernas arbete efter tre år. Det är ännu inte känt var nämnden för Östersjön ska placeras.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons