Annons
Nyheter

Ersättning för salmonella betalas ut i förskott

Jordbruksverket har beslutat att gå in och betala ut förskott till lantbrukare som fått salmonellasmittat foder från Lantmännen.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2003

Jordbruksverket och Lantmännen är dock inte överens om vem som slutligen ska ersätta lantbrukarna. Lantmännen är inte klara med sin interna utredning där de tittar på om de själva var vållande till skadan eller inte. Jordbruksverket är däremot klar med sin utredning och betraktar Lantmännen som vållande. - Vi har olika uppfattning om vilken lagstiftning som ska tillämpas. Lantmännen hänvisar till zoonoslagen som innebär att staten står för de skador som uppstått för lantbrukarna om de inte får ersättning på annat sätt. Men vi anser att det är Lantmännen som är vållande och då blir det de som får stå för hela kostnaden genom deras försäkringsbolag. Det blir en skadeståndsfråga, säger Rolf Köhler, chef för administrativa avdelningen och Jordbruksverkets chefsförhandlare. Man beräknar att skadeståndskraven kan komma upp till 200 miljoner. Lantmännen räknar med att deras internutredning ska vara klar först i slutet av augusti och parterna ska inte träffas förrän i september. Men om det kommer ersättningskrav från drabbade djurägare dessförinnan har Jordbruksverket alltså beslutat gå in och betala ut förskott med förbehåll om rätt att träda i bondens ställe när ersättningsfrågan avgjorts slutligt. Det finns risk för att ansvarsfrågan får avgöras i domstol, anser båda parterna. Text: Lena Timelin

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons