Annons
Nyheter

En tredjedel av betodlingen hotas

Om WTO: s (Världshandelsorganisationens) beslut genomförs kommer det att drabba den europeiska, och därmed den svenska och inte minst den skånska, betodlingen hårt. Det kan innebära en produktionsminskning på mellan en tredjedel och en fjärdedel.
Nyheter • Publicerad 29 april 2005

I dagarna kom den så kallade WTO-panelens slutgiltiga utslag i det fall som Brasilien, Thailand och Australien drivit om EU: s export av socker på världsmarknaden. WTO-panelen gick helt på de tre klagande ländernas linje att EU: s export strider mot WTO: s regler.

Det handlar om tre miljoner ton C-socker och 1,6 miljoner ton så kallat AVs-socker (AVS omfattar forna kolonier i Afrika, Västindien och Stilla havet) som EU i dag exporterar på världsmarknaden. AVS-länderna får exportera socker till EU för samma pris som de europeiska odlarna får. Det sockret reexporteras sedan från EU.

Annons

Även sockret som importeras enligt EBA (Allt utom vapen)-avtalet kan vara i farozonen. I så fall handlar det om ytterligare 2,8 miljoner ton. Totalt 7,4 miljoner ton av EU: s totala produktion på cirka 20 miljoner ton eller omkring 15 gånger den svenska sockerproduktionen.

WTO-panelen har bedömt att EU: s sockerexport är subventionerat genom att EU har ett pris internt och ett annat på världsmarknaden.

– Brasilien har byggt upp en etanolproduktion med statsstöd under de senaste 20 åren, säger Anders Lindkvist på SBC. Detta gynnar sockerproduktionen genom att Brasilien kan kasta om mellan sockerproduktion och etanolproduktion. Det blir ett indirekt stöd för sockerproducenterna.

Den stora frågan nu är hur WTO-panelen påverkar EU: s sockerpolitik framåt. EU-kommissionen beräknas komma med nästa förslag till sockerpolitik den 22 juni.

– Det är viktigt att årets produktion fullföljs enligt de gamla reglerna, säger Anders Lindkvist. Annars riskerar vi att sitta med stora lager när säsongen är slut. Vi räknar med att EU-kommissionen tar hänsyn till WTO-panelen i sitt förslag.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons