"En sensation"
Med runt 7 procent av rösterna kan Piratpartiet utropa sig till en av valets stora segrare. – Det här innebär att en ny generation får representation i Bryssel. Det här innebär att vi börjar arbetet för att säkra medborgarrättigheterna, något vi kämpat för i 3,5 år. Det här innebär att gammelpolitikerna äntligen måste förstå att till och med om de tar pengar ur lobbyisternas skottkärror så blir de av med jobben, säger partiledaren Rick Falkvinge till TT.
Valresultatet betyder att Christian Engström från Nacka tar plats i EU-parlamentet till hösten. Han ger flera förklaringar till framgången.
– Vi har pratat om frågor som intresserar människor, till exempel den personliga integriteten. Vi har också lyft fram frågor som faktiskt ligger på EU-parlamentets bord. Ett tredje skäl är att vi är en aktiviströrelse med människor från hela landet som hjälpts åt.
Valresultatet visade också att väljarna snabbt kan lämna ett nytt parti. Hur ska Piratpartiet undvika att gå samma öde till mötes som Junilistan?
– Junilistan problem var att det inte hade några klara områden där de kunde göra skillnad. Det har vi. Det första som händer i det nya EU-parlamentet är den tredje läsningen av telekom-paketet. Det är vår fråga rakt av, säger Rick Falkvinge. Gårdagens gladaste fest i Skåne hölls antagligen på Heleneholms slott i Malmö. Där hade ett 80-tal medlemmar i Piratpartiet samlats för att följa valvakan. Av dem var åtta personer från Kristianstad.
– Här är mycket jubel. Det är helt och hållet sanslöst, säger Daniel Gustafsson, en av partiets ansvariga i Kristianstad, men även valkretsansvarig för Nordöstra Skåne och vice distriktsansvarig för Piratpartiet i Skåne, Småland och Blekinge.
– Det är helt otroligt att vi har kommit innanför skranket, i stället för att hela tiden stå utanför. Det är en seger för integriteten, för den privata sfären, för allt som har varit så totalt nedtryckt den senaste tiden, säger han.
Vad är det ni har lyckats med under valkampanjen?
– Vi har lyckats få folk att inse att integriteten är hotad. Vi har kallats för fildelningspartiet, men det är bara en liten del. Vi brinner för integritetsfrågan och då kommer fildelningsfrågan med som ett brev på posten. Att film- och musikindustrin tillåts övervaka internet innebär inskränkningar av den personliga integriteten och det gäller framförallt FRA och datalagringsdirektivet som tvingar internetleverantörer och mobilleverantörer att övervaka och spara vilka man sms:ar till, när sms:en har skickats och vad som står där.
Kan ni påverka dessa frågor på europeisk nivå?
– Ja, det är därifrån många av de idiotiska lagförslagen kommer. Nästa anhalt för oss är riksdagen 2010, som vi kandiderar till. Då ska vi förhoppningsvis innanför maktens korridorer och definitivt visa var skåpet ska stå.