Nyheter

En människofot hittades vid strandkanten

En mamma och hennes barn gjorde en makaber upptäckt när de promenerade längs havet vid Nybrostrand i eftermiddags. Familjens hund grävde fram en avsliten människofot.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2006

– Det som har hittats är en bit underben och en fot i en slags känga. Det finns inga direkt tecken på förruttnelse så den kan inte ha legat i havet alltför länge, säger Hans Bengtsson, inre befäl vid Polisområde Södra Skåne.

Foten har skickats till Lund för en rättsmedicinsk utredning.

– Teknikerna kommer att göra en DNA-analys och har vi personens DNA registrerad, eller kommer att få den registrerad, så kan vi härleda fyndet.

Polisen har i nuläget ingen misstanke om brott.

På frågan om kvarlevan kan tillhöra någon av de tre personer som förlorade livet när ett mindre flygplan störtade söder om Smygehamn för en dryg vecka sedan svarar Hans Bengtsson:

– Det kan vi inte utesluta men vi kan förstås inte säga att det är så heller. Fram tills dess att vi får en DNA-träff så vet vi ju faktiskt ingenting.

Det var Ystadsbon Annika Gippert och hennes två tonårsbarn som gjorde fyndet.

– Först kunde vi inte se vad det var men sedan skrek jag: Herregud, det är ju en fot! Den var illa tilltyglad, men man såg att det var en fot. Hälen stack liksom upp ur stöveln och man såg benpipor och ligament.

Familjen hade vikt eftermiddagen åt en lång promenad längs havet vid Nybrostrand öster om Ystad. Efter att en medhavd fika, munkar och mjölk, avnjutits i det tillfälligt milda höstvädret började de gå längs vattenbrynet. Hunden Alfons, en stor pudel, sprang före.

Plötsligt markerade Alfons att han hade hittat något och började rafsa och gräva i sanden.

– Vi drog i honom för han brukar vara jättebra på att snusa upp äckligheter som torskhuvuden och sånt.

Vad hunden hittade beskriver Annika Gippert som en halvhög stövelliknande sko förmodligen i läder med en avsliten fot i. Den låg halvtäckt av sand mellan Nybrostrands camping och Nybroåns utflöde i havet.

– Det var förstås en riktig rysare. Väldigt obehagligt och både jag och barnen blev lite chockade.Samtidigt infinner ju sig frågorna: Vems är foten? Hur hamnade den här? Vad har hänt? Spontant tänkte man ju på det där flygplanet som störtade i havet för en tid sedan.

Familjen ringde polisen vid 15-tiden och väntade sedan på stranden i en timme innan patrullen kom.

– Eftersom det skulle bli svårt för polisen att själv hitta foten stannade vi kvar. Vi gick också en liten runda för att se om vi kunde hitta fler likdelar, men det gjorde vi inte, säger Annika Gippert.

För familjen Gippert är det svårt att släppa tankarna på det otäcka fyndet på stranden.

– Det kan ju vara fler saker som flyter i land nu när det blåser. Folk kanske ska vara lite mer uppmärksamma framöver om de går med sina hundar på stranden.

Hon tystnar i telefonen en liten stund.

– Det var nog tur att vi hann äta vår fika innan vi gick vår promenad.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.