Nyheter

En liten bit av ett finger

Nyheter • Publicerad 29 september 2004
Robert Dahlström
Robert DahlströmFoto: 

När jag promenerade i det underbara höstvädret ner till bankomaten för att ta ut lite pengar, gick jag med blicken fäst i marken och funderade högt för mig själv. Då såg jag plötsligt en halv wienerkorv som någon slängt i rännstenen. Jag hajade till och kom att tänka på avhuggna fingrar.

I kön till pengamaskinen tänkte jag fortfarande på korvbiten när en man i lustigt randig och färgglad mössa hoppade ur en bil och kom fram till mig.

"Jag tappade min plånbok här för några minuter sedan. Har du sett den?" frågade han. "Nä", svarade jag, "men det ligger en korvbit som ser ut som ett finger där borta".

Sedan hjälpte jag honom att titta under de parkerade bilarna och runt omkring på trottoaren. Men ingen plånbok. Jag förslog ett samtal till polisen, det finns faktiskt gott om ärliga människor. "Jo, jag får väl göra det", svarade mannen och skulle just hoppa in i bilen då han stelnade till och sedan vände han sig mot mig och log glädjestrålande " hans plånbok låg på bilens tak, den hade fastnat i ena fästet till takräcket. "Tänk att den ligger kvar trots att jag kört runt på stan", sade mannen och körde iväg. Jag tog ut pengar.

Avhuggna fingrar är vanligt bland kidnappare, i åtminstone två av Henning Mankells Wallanderböcker figurerar delar av fingrar och när jag jobbade som styckarlärling på gamla Wienerkorvfabriken i Malmö såg jag tyvärr en fingerolycka. Få av de gamla styckarna hade alla fingrarna i behåll.

Det egentligen skälet till att jag går omkring på gatorna och tänker sådana här lätt morbida tankar är att jag träffade en man i baren på Park i Göteborg härom kvällen. Jag vet inte vem han är men han berättade en märklig historia om ett finger.

Enligt mannen hittade man för några år sedan ett prydligt avhugget finger mitt på Avenyn i Göteborg. Det bara låg där. Polisen gjorde förstås efterforskningar men hittade aldrig någon som saknade ett finger. Detta fascinerade mannen i baren och han resonerade länge och väl om hur det hela gått till. Och om man kan överleva utan sjukhusvård när man förlorat ett finger.

Usch! Vilka hemska funderingar. Nu måste jag gå en runda i korridoren och slänga käft med insändarredaktören för att komma på bättre tankar.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

Kumla
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.