Annons
Nyheter

En halv årskull tonårspojkar slipper mönstring

Nästa år kommer mindre än en halv årskull tonårspojkar att kallas till mönstring, 24830 personer. De har valts ut genom en ny enkätmetod. De har själva fått berätta om sin fysiska och psykiska hälsa och alltså inte avkrävts några läkarintyg.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2006

På Pliktverket räknar man kallt med att vissa ungdomar slirat vid uppgiftslämningen. Vissa kan ha ljugit, andra kan ha överdrivit eller förtigit saker, tror Thomas Lövgren, ställföreträdande chef för planeringsstaben på Pliktverket.

– Staten har bara beställt 5100 värnpliktiga nästa år. Även om det blivit stora fel i enkäten så har vi att ta av, säger han till Sydsvenskan.

Annons

Den nya urvalsmetoden har införts för att spara pengar. Senare i höst säger Pliktverket upp 120 personer.

Enkäten gick ut till cirka 60000 17-åringar. Av dem är det över 35000 som slipper att mönstra. Pliktverket har rätt att hota de 1700 personer som inte svarat på enkäten med vite, men har ännu inte beslutat om så ska ske.

Tidigare har alla svenska män i åldern 18–24 kallats till mönstring och de som vägrat har riskerat att bli hämtade av polis.

Kvinnor kallas inte till mönstring, men kan anmäla sig själva om de är intresserade. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons