Annons
Nyheter

Elsnålt julfirande på Bornholm

Bornholmarna får de närmaste månaderna tänka extra på hur de använder sin elektricitet. torsdags morse ödelades två av tre sjökablar i förbindelsen från Sverige som brukar förse den danska ön med 80 procent av sin el. Visserligen finns reservkraft på Bornholm – men långt ifrån tillräckligt för ett helt normalt liv på ön.
Nyheter • Publicerad 23 december 2005

Bornholmarna uppmanas att hålla julbelysningar släckta och inte använda tvättmaskiner och torktumlare under gängse matlagningstider, alltså mellan 7.30 och 9.00 samt mellan 17 och 19.

– Vi ber om att spara strömmen då behovet är som störst, och det har bornholmarna lystrat till. När jag körde över ön i går kväll kände jag mig lite som en ljussläckare, men det är tydligt att folk i stället myser med levande ljus på borden, sade elbolaget Östkrafts direktör Jan Harding på fredagen.

Annons

Om inte öborna sparar på strömmen kan Östkraft tvingas att ransonera genom att släcka ned ett par timmar varje dag på olika platser.

De förstörda kablarna ligger 500 meter från varandra. De måste enligt Harding ha slitits sönder av ett ankare eller en trål. Det har skett ungefär tio kilometer från den svenska kusten och i svenskt farvatten. (TT-Ritzau)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons