Nyheter

Efterspel till Könskriget anmäls till PO

Pressombudsmannen (PO) får senare i veckan minst en anmälan som rör efterspelet till SVT:s dokumentär Könskriget. Det som kommer att granskas är en artikel i Dagens Nyheter där dokumentären beskrevs som en bluff.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2005

Bakom anmälan eller anmälningarna står både Sveriges Television och kvinnan "Caroline" som spelade en central roll i dokumentärens första del. Dagens Nyheters Ulrika Kärnborg hävdade i en artikel efter sändningarna bland annat att Caroline försökt ta tillbaka sina uppgifter, att hon utnyttjats av SVT och att hon var psykiskt labil.

Redaktionen bakom Könskriget fick senare in ett genmäle i DN och därför är det tveksamt om en anmälan från SVT kan leda till att tidningen fälls av PO. Anmälningar från företag kan bara handla om rätten till genmäle och rättelser.

Caroline kan däremot anmäla och hävda att hon lidit skada av DN:s publicering.

– Caroline har inte kontaktats av DN trots att hon pekas ut som en labil person som inte berättar sanningen. För vår del handlar det om att vi inte fått bemöta alla felaktigheter i Kärnborgs artikel, säger SVT:s Evin Rubar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.