Annons
Nyheter

Effekterna av havsvindkraft måste utredas mer

Boverket vill studera pilotprojekt innan man bygger ut vindkraften i Sverige. Men planerna på en vindkraftspark utanför sydkusten påverkas inte av rapporten, enligt Airicole.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2002

- Vi vet för lite om vindkraftens påverkan på havsmiljö och fiske för att använda den storskaligt till havs. Effekterna måste först utredas i ett antal pilotprojekt på några väl valda platser i havet och Vänern. Det skriver Boverket i en lägesrapport till regeringen. Men rapporten påverkar inte planerna på vindkraftsparken med 28 verk på en havssträcka mellan Smygehuk och Abbekås. Airicole, som projekterar parken, arbetar vidare med planerna för sydkusten. Företagets vd, Mikael Jakobsson anser inte att Airicoles projekt hindras av rapporten. - Boverket refererar till en jättestor utbyggnad. Vårt projekt är inte alls i den storleken, säger Mikael Jakobsson. Anledningen till Boverkets förslag är att utbyggnaden av vindkraften till havs riskerar att helt stoppas upp eftersom effekterna är så oklara idag. Det behövs mer kunskap för att komma framåt, anser verket. Rapporten är en lägesrapport till regeringen av uppdraget att redovisa de övergripande förutsättningarna för en storskalig utbyggnad av vindkraft i havs- och fjällområden samt Vänern. Boverket är en statlig myndighet för samhällsplanering, stadsutveckling, byggande och boende som arbetar på uppdrag av riksdag och regering.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons