Annons
Nyheter

Effekter på fisket till domstol

Till våren drar det ihop sig till förhandling i miljödomstolen om Öresundsbrons effekter på fisket. Då kan enskilda ålfiskare kräva kompensation – torskfiskare har däremot inget att hämta.
Nyheter • Publicerad 12 december 2005

Miljödomstolen i Växjö har utrett om frågan kan lösas utan förhandling. Men Öresundsbrokonsortiet och Fiskeriverket har helt olika syn på brons effekter.

Verket anser att konsortiet ska betala en årlig avgift på 445000 kronor till staten. Merparten skulle vara kompensation för brons eventuella inverkan på Östersjöns syrehalt och därmed på torskfisket.

Annons

Men konsortiet svarar blankt nej. Tvärtom kan bygget av bron ha förbättrat syrehalten, hävdar konsortiet och hänvisar till de muddringar som gjordes av havsbotten.

Svenska torskfiskare har inga pengar att vänta, även om domstolen skulle gå på Fiskeriverkets linje.

– När det gäller påverkan på det allmänna fisket, alltså sådan fisk som fiskas med rörliga fiskeredskap, är inte den enskilde fiskaren berättigad till ersättning, säger miljörådet Bertil Norén till TT.

Det skulle däremot de ålfiskare som äger fiskerättigheter längs med Östersjökusten kunna vara, eftersom deras fiske inte är rörligt. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons