Annons
Nyheter

E 22 spärrad av vält gaslastbil

Kristianstads södra utfart kommer att vara avspärrad för all trafik minst till på fredag förmiddag efter en olycka med en lastbil med gastuber.
Nyheter • Publicerad 18 december 2003

Lastbilen fick strax efter klockan 18 på onsdagskvällen sladd och lade sig på sidan rakt över E 22. På grund av explosionsrisken kunde Räddningstjänsten inte röja upp på platsen. Olyckan inträffade strax efter klockan 18 i Vä i Kristianstads utkanter. Den följdes av flera dikeskörningar med personbilar. Fem personer fördes till sjukhus. Bland dem fanns ett barn som fått allvarliga, men inte livshotande skador. Övriga fyra var lindrigt skadade. På lastbilen fanns tuber med acetylengas, gasol och vätgas. Ett stort område kring den havererade lastbilen har spärrats av på grund av explosionsrisken. Lasten innehöll 27 tuber med acetylengas som hamnade under släpet. Om en behållare med denna gas utsätts för kraftigt våld kan det uppstå en process som höjer temperaturen och ökar explosionsrisken. - Räddningstjänsten har upprättat en inre avspärrning på säkerhetsavståndet 300 meter. Därtill finns en yttre avspärrning, berättade brandmästare Hans Lindell i Kristianstad. Efter olyckan skickades en bombrobot med kamera fram på olycksplatsen. Man ville försäkra sig om att ingen människa fanns kvar i någon av bilarna och också få en uppfattning om var de explosiva tuberna hamnat. Sent på kvällen hölls ett möte där man beslutade att starta bärgningsarbetet tidigast klockan åtta på fredagsmorgonen. - Vi måste vänta minst 24 timmar för att se att inte någon av tuberna exploderar på grund av temperaturhöjning, sade Göran Wigermo, inre befäl vid Kristianstadspolisen, till TT tidigt på torsdagsmorgonen. - Men när 24 timmar gått sedan olyckan är det kväll och kolmörkt. Därför väntar vi till fredag morgon. En liknande olycka inträffade förra veckan på riksväg 21 vid Ballingslöv norr om Hässleholm. Då fick två bostadsfastigheter utrymmas till faran var över. Lastbilen och dess last var inte bärgad förrän efter över ett dygn.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons