Annons
Nyheter

Dy och tång försvårar sökning efter svart låda

Nyheter • Publicerad 20 november 2006

Kustbevakningen söker fotfarande efter den svarta låda som saknas efter flygkraschen i Falsterbokanalen den 26 oktober. Förra veckan gjorde marinen en scanning av botten. Vid denna noterade man ett 20-tal punkter som ska undersökas närmare.

– Vi undersökte fyra-fem av dem i förra veckan och ska ta resten måndag till onsdag denna vecka, säger Jan Sjölin på Kustbevakningen.

Annons

Den dyiga botten har gjort sökandet efter flygplansdelar mycket besvärlig. Hittills har 90 procent av planet tagits upp, men fortfarande saknas den svarta låda som registrerar tekniska data om flygfärden, till exempel höjd, fart och kurs. Lådan som regisserar samtal mellan besättningsmännen och flygledningen är sedan tidigare återfunnen och har skickats till London för analys.

Sökandet efter den andra lådan försvåras ytterligare av att tång har blåst in i kanalen vid den senaste tidens kraftiga blåst. Ovanpå dyn ligger nu ett fem centimeter tjockt tånglager.

– Det går inte att se någonting, dykarna kan bara känna sig fram, säger Jan Sjölin.

De delar som har hittats har transporterats till en hangar på Sturups flygplats. Där håller delarna på att analyseras av Statens haverikommission. Haverikommissionen räknar med att det dröjer ett år innan rapporten om orsaken till olyckan är klarlagd.

Planet störtade under en rutinflygning längs kusten. Enligt vittnen tappade planet ena vingen innan det slog i vattnet. Fyra anställda vid Kustbevakningen omkom i olyckan.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons