Annons
Nyheter

Dvärghundarna ökar på jakthundarnas bekostnad

Schäfern leder fortfarande men dvärghundarna knappar in, kanske efter alla bilder på glittrande kändisar som bär en liten chihuahua på armen. Årets hundstatistik är här.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Är detta svenska folkets nya älskling? Chinese crested dog, före detta kinesisk nakenhund, ökade drygt 40 procent förra året. Bild: Pressens bild
Är detta svenska folkets nya älskling? Chinese crested dog, före detta kinesisk nakenhund, ökade drygt 40 procent förra året. Bild: Pressens bildFoto: 

Statistiken omfattar alla hundar som anmälts till Svenska Kennelklubben, SKK. Det är nästan 380000 hundar. Skåne är det tredje hundtätaste länet i landet med 49500 hundar, efter Västra Götaland med 56000 hundar och Stockholms län med 49800.

Schäfern leder fortfarande med drygt 3000 nyregistrerade hundar. Det är en liten minskning mot året före men långt ifrån toppsiffror på drygt 5000 hundar om året. På andra och tredje plats byts golden retriever och labrador om även om båda minskar i registreringssiffrorna. I fjor var golden retriever störst.

Annons

Jakthundar minskar, till exempel Jämthund, på fjärde plats, drever på 12: e och gråhund på 16: e plats. En annan populär hund som minskat kraftigt är irish soft coated wheaten terrier som gått ner med mer än 20 procent.

Den ras som ökat mest, med drygt 40 procent och nu på 14: e plats, är chinese crested dog. Det är den som kallas kinesisk nakenhund men som har en liten hårtofs uppe på huvudet. Bland vinnarna finns också cavalier king charles spaniel, shetland sheepdog, jack russel terrier, dvärgpudel och cairn terrier. Även deras motsats, rottweiler, ökar med 10 procent i SKK: s statistik.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons