Annons
Nyheter

Dubbelmordet bakom stängda dörrar

(Uppdaterad 16.34). Det var två samlade och allvarstyngda unga män som eskorterades in i rättssalen för att få sina tingsrättsdomar prövade. De båda dömdes i maj till fyra års sluten ungdomsvård för mord och bilstöld. Åklagaren hade begärt åtta års fängelse för var och en av männen.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2004

Medan åhörarna passerade genom säkerhetskontrollen och intog sina platser satt de båda morddömda, 17 respektive 18 år, bredvid sina försvarare och tittade flera gånger ned i bordet. Mitt emot dem satt åklagaren och de mördade kvinnornas anhöriga med sitt juridiska ombud. De 18-åriga kvinnorna hittades döda i en skogsglänta på Hallandsåsen i januari. De hade blivit utsatta för kraftigt våld mot huvudena. Liggande i snön avled de senare av en kombination av hjärnskador och nedkylning. Polisen ringade tidigt in de två då 17-åriga unga männen. Den äldre, som nu har fyllt 18 år, har medgett att han och hans kamrat misshandlat kvinnorna för att kunna stjäla deras bil. Den yngre har hela tiden nekat till all inblandning. Åklagaren överklagade domen. Detsamma gjorde de morddömda. I hovrätten vidhöll åklagaren sitt krav på minst åtta års fängelse. Artonåringens försvarare yrkade på att hovrätten ogillar åtalet för mord och i stället dömer hans klient för misshandel alternativt olaga tvång. Sjuttonåringens försvarare, advokat Lars Kruse, yrkade i sin tur på att åtalet mot hans klient ogillas i sin helhet, alternativt att påföljden sänks. "Min klients förhoppning är att han i första hand blir frikänd. Hans ståndpunkt är fortfarande att han inte har något med gärningarna att göra, sade Kruse till TT." Försvararna begärde att förhandlingarna skulle ske bakom stängda dörrar på grund av de tilltalades låga åldrar och det stora intresset från massmedierna. De mördade kvinnornas anhöriga hade dock sett att förhandlingarna hölls öppna. Rätten beslutade dock om stängda dörrar, med undantag för framtida slutanföranden. Dessutom kommer synen på platsen där kvinnorna hittades att vara öppen. Denna sker på i kväll.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons