Nyheter

Dödsfall i Knutby kan vara mord

Den åtalade Knutbypastorns första hustrus död i badkaret i hemmet kan lika väl vara en följd av att hon helt enkelt ramlade som att någon annan person har åsamkat henne skallskadorna, konstateras i det begärda utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2004

Utlåtandet lämnas på tisdagen till Uppsala tingsrätt, där målet mot pastorn och den före detta barnflickan fortsätter på torsdag. Bland de experter som uttalat sig om pastorns första hustrus död i badkaret 1999 är professor Olle Nilsson den ende som är helt säker på att skallskadan inte är förenlig med ett fall. En av medlemmarna i rättsliga rådet, professorn i rättsmedicin Peter Löwenhielm, anser av flera skäl att Nilssons slutsats "tappar i styrka". Löwenhielm ifrågasätter antagandet att pastorshustrun skadats just i badrummet eller att det skett just mot badkarsvredet. Rättsläkare Lars Eriksson, som 1999 obducerade kvinnan, står fast vid den uppfattning han hade då, nämligen att kvinnan dog genom ett fall i badkaret. "Överensstämmelsen mellan skadan och kranen var mycket stor. Att hon var starkt påverkad av ett smärtstillande medel bidrog till olyckan, sade Eriksson under rättegången." Ännu fler experter yttrade sig under rättegången: En rättsläkare och en kriminaltekniker från Rikskriminalpolisens analysgrupp var överens om att det fanns en "rimlig möjlighet" att kvinnan dog genom en fallolycka. Två av åklagarens sakkunnigvittnen stärkte åklagarens uppfattning om hur kvinnan dött i badkaret, nämligen genom att pastorn mördat henne genom att dunka hennes huvud mot badkarsvredet. Det är andra gången som Socialstyrelsens rättsliga råd engageras i den uppmärksammade rättegången i Uppsala tingsrätt. Vid det första tillfället som rättsliga rådet kopplades in under rättegången granskades den rättspsykiatriska undersökningen av den 26-åriga barnflickan som står åtalad för mord och mordförsök.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.