Annons
Nyheter

DNA-prov ska klarlägga påstådd likförväxling

Envisa rykten om fel lik i kistan vid en ceremoni i Skåne 2004 har fått polisen att begära DNA-prov från Litauen för att fastställa identiteten på den döda.
Nyheter • Publicerad 22 november 2005

Det rör sig om en 44-årig litauisk kvinna, vars stoft förra sommaren fördes till Sverige för en minnesstund på Österlen. Redan då framkom uppgifter om en förväxling och polisen stoppade därför den planerade kremeringen i Sverige. Uppgifterna gjorde gällande att liket skulle ha bytts ut för att dölja mord eller ett försäkringsbedrägeri i Litauen.

Nu är kroppen sedan länge kremerad, men innan det skedde säkrade polisen vävnadsprover från den döda. Nu vill man jämföra dem med DNA från medlemmar i kvinnans familj i Litauen.

Annons

Henrik Malmquist, chef för länskriminalen i Skåne reste nyligen till Litauen för att diskutera fallet med sina kolleger där, rapporterar Kvällsposten.

Han betraktar ärendet i första hand som en litauisk angelägenhet.

– Men eftersom liket kom till Sverige blev det en sak för oss också. Får vi bara det begärda materialet bör det här vara ganska enkelt. Jag har förhoppningar om att saken ska kunna vara löst inom kort, säger Malmquist till TT. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons